Historia

Uppe på Vällingbyhöjden i västra Stockholm ligger kvarteren Balansen och Kassakvittot som föreningens två radhuslängor står på. Bostadsrättsföreningen Målet bildades 25 september 1954 och under hösten 1957 flyttade de fösta medlemmarna in i de nya radhusen. Radhusområdet ritades och projekterades på femtiotalet, och ingick i satsningen på den så kallade ABC-staden Vällingby. Idag är radhuslängan kulturminnesmärkt i den gula klassen vilket innebär att fastigheterna bedöms ha en positiv betydelse för stadsbilden och/eller av visst kulturhistoriskt värde. Vidare ingår fastigheterna i en kulturhistoriskt värdefull miljö utpekad i Stockholms översiktsplan samt i område av riksintresse för kulturmiljövården

Arkitekturen 

Den prisbelönta arkitekten Carl-Ivar Ringmar fick tidigt i sin karriär uppdraget att rita de två radhuslängorna för Bostadsrättsföreningen Målet. För tiden av bygget bodde och verkade Ringmar själv i Vällingby. Han var först bosatt på Ångermannagatan 112, där han även hade sitt arkitektkontor, för att 1957 flytta ett stenkast bort till Fjällgatan i Vällingby.

Tidningsurklipp Svd 19551101
Från Svenska Dagbladet 1955-11-01

Ringmar blev arkitekt vid Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm 1952. Redan 1953 vann han en arkitekttävling om elevhem och kårhus vid Tekniska Läroverket i Örebro. På en andraplats kom arkitektduon Hjalmar Klemming och Erik Thelaus, kända för att ha ritat flertalet av husen för Svenska bostäders räkning runt om i Vällingby. Inte långt efter dessa elevhem och kårhus fick Ringmar uppdraget att rita radhuslängan på Burträskgatan.

C:\Users\ac68738\AppData\Local\Microsoft\Windows\INetCache\Content.Word\Tidningsurklipp Svd 19530708.PNG
Från Svenska Dagbladet 1953-07-08

Carl-Ivar Ringmar lade stor vikt vid hur hans hus skulle fungera att vara och leva i när han ritade och det är den väl genomtänkta planlösningen som utmärker radhusen på Burträskgatan. Den enkla och öppna planformen har på ett skickligt sätt anpassats till de varierande förutsättningar som souterräng ger. Trappan som leder ned till köket är utfört på ett tekniskt och estetiskt föredömligt sätt som ger den ett svävande uttryck och låter ljuset från de stora fönsterpartierna flöda i rymd och rum. Övergången mellan hus och tomt är förnämligt löst med kök i direkt anslutning till trädgård. Sammantaget visar husen prov på en modern 50-tals arkitektur. 

Några andra framstående verk som Carl-Ivar Ringmar har ritat är: 

  • Ringarna, småskalig miljonprogramsbebyggelse på Norra Grästorp i Jönköping. Ett verk han tilldelades Träpriset för 1970.
  • Löftets kyrka med församlingshem i Solna
  • Begravningskapell på Solna Kyrkogård
  • Fagersjöskolan i Stockholm
  • Bostäder för elever och personal vid Årsta särskola


Nedan finns två fotografier från tiden av bygget av radhuslängorna.

Beskrivning av området

Radhuskvarter från 1957 längs Burträskgatan med trädgårdar i sluttning mot lek- och parkstråk i söder, effektivt avgränsade av tät busk- och trädrad med varierad lövvegetation. 

Sammanlagt 17 lägenheter i två längor som har förskjutningar mellan vissa lägenheter för att följa gatans sträckning. Trädgårdssidan uppvisar tomter avskilda av häckar, staket och plank. 

På gatsidan - en lugn återvändsgata - är det mindre tomter med antingen gräsmattor eller stenpartier. I Balansens västra ände finns ett sammanlänkat garage med infart från gatunivå och i souterrängplan via ett trästaket och berberiskantad nedfart. Mellan kvarteren och öster om Kassakvittot finns det granittrappor med stålrörsräcken.